Antyoksydanty znajdziemy m.in. w jagodach
fot. Pixabay.com

Przeciwutleniacze, zwane właśnie antyoksydantami, to substancje, które wytwarza nasz organizm sam i które uzupełniamy mu wraz z pożywieniem. Mają one wiele właściwości. Przede wszystkim minimalizują skutki stresu antyoksydacyjnego i zwalczają wolne rodniki. Sprawdź więc, gdzie znajdziesz najwięcej antyoksydantów.

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/co-to-sa-antyoksydanty/

Antyoksydanty – najważniejsze źródła

Jak wspomnieliśmy we wstępie, antyoksydanty zwalczają wolne rodniki. To one powodują powstawanie stresu oksydacyjnego. Zbyt długie utrzymywanie się tego stanu w organizmie powoduje, że uszkodzeniu ulega DNA komórkowe. Z tym z kolei wiąże się wiele problemów w funkcjonowaniu naszego organizmu. Przede wszystkim łatwo ulega on stanom zapalnym, także tym przewlekłym oraz zapada na choroby, które towarzyszą nam najczęściej już do końca życia.

Gdy weźmiemy to pod uwagę, tym bardziej powinniśmy robić wszystko, aby organizmowi dostarczać wraz z pożywieniem jak najwięcej antyoksydantów. Gdzie więc można je znaleźć. Oto najważniejsze źródła:

  • Gorzka czekolada – doskonała wiadomość dla jej fanów! Tak, w gorzkiej czekoladzie jest bardzo dużo przeciwutleniaczy. Więcej niż w malinach czy jagodach. A zawarte w niej antyoksydanty mają naprawdę ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, zmniejszając stany zapalne w nim występujące.
  • Orzechy pekan – to również bogate źródło przeciwutleniaczy. Ich spożywanie sprawia, że maleje ryzyko chorób serca, a zły cholesterol spada nawet w przeciągu dwóch godzin od ich zjedzenia.
  • Jagody – tych owoców nikomu nie trzeba przedstawiać. Sezon na jagody to prawdziwy raj dla każdego, kto chce uzupełnić swoją dietę w produkty bogate w antyoksydanty. Obniżają ciśnienie we krwi, minimalizują ryzyko chorób serca, a także opóźniają procesy starzenia w mózgu.

Gdzie jeszcze znajdziemy przeciwutleniacze?

Bogatym źródłem przeciwutleniaczy są również truskawki, z niecierpliwością więc czekamy już na czerwiec, kiedy to będą królować na straganach i w warzywniakach. Im bardziej czerwone truskawki, tym więcej zawierają antyoksydantów zwanych antocyjanami. Te z kolei obniżają ciśnienie, podnoszą poziom dobrego cholesterolu oraz zmniejszają poziom tego złego. Mnóstwo przeciwutleniaczy znajdziemy również w jagodach Goi, zaliczanych do superfoods. Polisacharydy w nich zawarte mogą chronić przed nowotworami, chorobami serca, a także opóźniać procesy starzenia się skóry.

Wśród warzyw natomiast przeciwutleniaczy warto szukać w fasoli i innych roślinach strączkowych. Latem warto także korzystać z dobrodziejstw bobu, on również jest bogaty w antyoksydanty.

Zobacz też: http://mydlanyraj.pl/dlaczego-warto-jesc-kozi-ser/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here